Menu Sluiten

Trilplaten


Trilplaten

Informatie over trilplaten in de bouw.

Een trilplaat is de gemotoriseerde uitvoering van een wals. Men gebruikt hem om ondergronden te egaliseren of aan te trillen. Een trilplaat wordt gebruikt om een dichtere pakking van mengsels te krijgen.

Bij grote oppervlakten wordt daarvoor meestal een volwaardige wals gebruikt. Een trilplaat wordt dan door een motor aangedreven.

De meest basale trilplaat is een sleeptriller, deze kan enkel vooruit. Om het gebruiksgemak te verhogen is er de geschakelde trilplaat die zowel vooruit als achteruit kan. Dit wordt met name gebruikt voor de ´zwaardere´ trilplaten.

Voor een bediener is het verschil tussen een normale wacker en een trilplaat duidelijk: de platen produceren een voortdurende rotatiebeweging die de deeltjes in de grond voortdurend in beweging brengt. De deeltjes bewegen op een oscillerende as die door een aantal gaten in de grond gaat (dit kan “holte” worden genoemd).

Doordat de deeltjes de grond in beweging brengen, neemt de grond lucht en vocht op en dit is wat trilt.

Info over trilplaten

Vragen over Trilplaten

Wat weten we nog over trilplaten in de bouwsector.

Voor verbetering van het milieu, bestaan er accu aangedreven trilplaten. Een trilplaat op accu heeft als voordeel dat ze niet minder kwalitatief zijn dan trilplaten die op een fossiele brandstof werken zoals benzine of diesel.

Qua prestaties zijn ze net zo efficiënt bij het verdichten van straatstenen en het bespaart een heleboel energiekosten. Een volle batterij is genoeg om een volledige werkdag door te komen en geschikt om gezondheids- en milieuvriendelijk te werk te gaan.

Het nadeel is dat een accu niet zo snel opgeladen is als het vullen van een benzine tank. Men raadt vooral aan om back up accu’s bij de hand te hebben.

Meer info over trilplaten nu op www.vanhaute-landbouwmachines.be.

Tags

Bouwmachines Trilplaten | Grondverzet Trilplaten | Herstelling Trilplaten | Leveranciers Trilplaten | Onderhoud Trilplaten | Trilplaten Belle | Trilplaten Hatz |